Why 90% Target Language?

How long is your class period? 43 minutes
How many days do you meet per week? 5
How many weeks in a marking period? 9
How many minutes of class wasted on announcements, attendance, passing out papers, etc? 3

40 active class minutes x 5 days a week x 9 weeks= 1800 minutes = 30 hours

How many marking periods per year? 4

30 hours x 4 quarters = 120 hours

How many years of language are offered in your district? 4

120 hours x 4 = 480 hours
480 x 90% = 432 hours

So…. if a student is never ill, never goes on a field trip, never attends an assembly, is never part of a fire/tornado/code red drill, never gets called to the office, never goes to the bathroom or locker, and never leaves early for sports, that student will have a MAXIMUM of 432 hours of exposure to the language if I keep it 90% TL…. That is 432 hours in 4 years…. Every minute counts! Finish the year strong!

Advertisements

One thought on “Why 90% Target Language?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s